Tiny Star

Tiny Star | blog header 4

Babyverzorgingshoek

Bij het voorbereiden van een huis op de komst van een kleine, moeten drie gebieden worden overwogen:

 • een wieg, een plek om te slapen en te rusten,
 • een kleerkast of een ladekast voor het opbergen van babykleertjes, accessoires en dingen,
 • verpleeghoek.

Hoe een verpleeghoek te organiseren

Deze laatste twee zijn te combineren door te kiezen voor een ruime ladekast met commode. Theoretisch kun je je kind overal verschonen. Rekening houdend met het feit dat baby’s tijdens de eerste levensweken ongeveer 300 luiers per maand gebruiken, wat neerkomt op gemiddeld 10 luierwissels per dag, is het de moeite waard hiervoor een speciale, vaste plaats aan te wijzen, die ouders comfort en gemak zal bieden. De verpleeghoek moet goed doordacht en georganiseerd zijn, het zal ook worden gebruikt voor  het drogen na het baden, het aanbrengen van crèmes, het reinigen van de neus en het uitvoeren van vele andere verzorgingsbehandelingen. Het is de moeite waard ervoor te zorgen dat het een gezellige en functionele plek is.

verpleeghoek voor een baby

Het belangrijkste is om alles bij de hand te hebben! Luiers, vochtige doekjes en crèmes moeten binnen handbereik zijn, zodat de ouder er toegang toe heeft zonder weg te lopen van de baby die op de commode ligt. Veiligheid allereerst – je mag de baby nooit alleen op de commode laten liggen, want dit is gevaarlijk, de baby kan zich hierdoor bezeren. Het is ook goed om voor de verandering een voorraad kleding klaar te maken. Bij pasgeborenen en zuigelingen is het niet ongebruikelijk dat de inhoud van de luier op de rug en benen lekt en een volledige kledingwisseling noodzakelijk is. 

Manden en organisers

De organisatie van de verpleeghoek is afhankelijk van de vorm. Bij een ladekast met commode kunnen verzorgingsaccessoires worden opgeborgen in een lade of een mand op het tafelblad. Voor de optie met een commode op het ledikant is een  organiser een goede oplossing . Het is geschikt voor wat nodig is om een luier te verschonen. De organiser is bevestigd met riemen die je alleen maar hoeft vast te knopen. Het heeft 3 vakken – 1 grotere en 2 kleinere, waardoor u uw accessoires gemakkelijk kunt scheiden en opbergen.

mand voor babyaccessoires
Tiny Star babybed-organizer

Aankleedkussenhoes

Soms houden baby’s niet van luiers verschonen en zijn ze onrustig tijdens deze activiteit. Vaak is de reden de kou die ze voelen wanneer het naakte lichaam in contact komt met een koud aankleedkussen van zeil. U kunt dan bijvoorbeeld een mousseline luier plaatsen zodat de babyhuid niet in direct contact komt met het koude oppervlak. Een hoes voor de commode is ook een praktische oplossing. Gemaakt van zacht en aangenaam aanvoelend katoen, het geeft de baby warmte en maakt het verschonen van luiers aangenamer. Dankzij het ingenaaide elastiek beweegt het niet tijdens het gebruik, bovendien is het een interessante decoratie voor een babyhoek. Het is een goed idee om een rammelaar bij de hand te hebben om je ongeduldige peuter te vermaken.

Tiny Star aankleedkussenhoes


Uitrusting van de babyverzorgingshoek

Alle accessoires op één plek verzamelen is handig, want hier breng je een groot deel van de dag door met je baby. Het zorgt ook voor een betere inkoop en voorraadbeheer. Wat zou erin moeten zitten?


Lijst met benodigde accessoires in de verpleeghoek:

 1. Voorraad wegwerpluiers (of herbruikbare luiers)
 2. Vochtige doekjes (of een kom met water + doekjes om je billen te wassen)
 3. Beschermende crème voor de billen
 4. Verzorgingsaccessoires: haarborstel, thermometer, nagelknipper of schaar, neusaspirator + zeewateroplossing
 5. Mand en tassen voor gebruikte luiers
 6. Een mand voor vuile kleren
 7. Een voorraad schone kleren
 8. Een hoes voor een aankleedkussen of een mousseline luier om onder de rug van het kind te leggen
 9. Mousseline luiers (voor het geval dat, bijvoorbeeld om de mond af te vegen,  of op de schouder te doen)
 10. Nachtlamp (om ‘s nachts geen sterk licht in te schakelen)
 11. Een rammelaar (om je baby te vermaken tijdens het verschonen)

Bij het inrichten van een zorgruimte dient u deze allereerst aan uw behoeften aan te passen, zodat de baby en ouders zich er veilig en comfortabel in voelen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *